Допълнителна информация за продукта

Пу-ер(Pu-erh) чаят се прави от листата и стъблата на растението Camellia sinensis. Това е същото растение, от което се правят така известните зелен, черен и оолонг чай. Въпреки че се използва едно и също растение, различните чайове преминават през различни процеси.

Зеленият чай например не е ферментиран, оолонг чаят е полу-ферментиран, черният чай е напълно ферментиран, а Пу-ер чаят е пост-ферментиран. Това означава, че производственият процес на Пу-ер чая включва ферментация и дълъг период на съхранение, или “отлежаване”, в среда с висока влажност. Пу-ер чаят, който е отлежал по-дълго време, предполага да има по-добър вкус. Възможно е да има лек остър мирис, породен от дългото ферментиране, което обикновено изчезва след няколко дни, ако кутията се държи на проветриво място. Именно тук е ключът към истински добрият Пу-ер чай. Той трябва да премине през събиране на реколтата, сушене, ферментация и пресоване с внимателно наблюдение и контрол на целия процес. От екипът на MYTEA.BG се грижим това да е така с всяка кутия, която сме приготвили за своите клиенти.

Пу-ер чаят се произвежда главно в провинцията Юнан (Yunnan), която се намира в югозападната част на Китай. В последствие чаят набира пополярност в Тайван, а в последните две десетилетия завладява целия свят, като единственият чай, който освен многобройните си качества и свойста, спомага за загубата на тегло и изгарянето на мазнини. Това е научно доказано и не е маркетингов трик за разлика от скъпите и неефективни чайове конкретно за отслабване, които заливат пазара, но не променят нищо. Пу-ер чаят се използва и за подобряване на паметта и също така е известен с намаляването на лошия холестерол в организма.

Как работи?

Пу-ер чаят съдържа кофеин, но не толкова много колкото останалите видове чай. Кофеинът работи чрез стимулиране на централната нервна система (ЦНС), сърцето и мускулите. Пу-ер чаят също така съдържа антиоксиданти и други субстанции, които помагат за доброто функциониране на сърцето и кръвоносните съдове.

Пу-ер чаят се използва за намаляването на холестерола, тъй като за разлика от другите чайове, съдържа малки дози от веществото ловастин. Изследвания показват, че Пу-ер чаят намалява значително триглицеридите в кръвта, като това води до понижаване на лошия холестерол (LDL), увеличаване на добрия (HDL), регулиране на метаболизма и спомагане за редуциране на теглото при продължителна употреба от 1 до 3+ месеца.

Най-добрият начин за консумация на Пу-ер чай е да си го сварите и да го консумирате топъл или студен през целия ден след хранене. Препоръчителна е консумация от 1 до 4 чаши дневно в зависимост от вашите цели.

Пу-ер чаят допринася за вашето по-добро здраве и подпомага изгарянето на мазнини, но максималните ползи могат да се извлекат само когато се храните правилно и/или тренирате/не водите заседнал начин на живот. Важно е да отбележим, че Пу-ер чаят съдържа доброкачествени микроорганизми в пост-ферментираната форма, която предлагаме, като те са отговорни за две неща. Първо: придават специалният сладък, мек вкус и нежен аромат. И второ: спомагат за създаването на субстанциите в организма, които пък от своя страна са отговорни за положителните действия на този чай.

Времето, когато пиете чай е от съществено значение

Ако пиете Пу-ер чай с цел редуциране на вашето тегло и изгаряне на мазнини, то спазването на някои правила е от изключително значение. Най-доброто време за пиене на чай с цел загуба на тегло е 30-60 мин. след хранене, за да може чаят да елиминира излишните мазнини и да подпомогне храносмилането. Ако го пиете 30-60 минути преди хранене, ефектът е обратния, и ще качите килограми, вместо да свалите, защото пиенето на Пу-ер чай преди хранене, задейства същите механизми на чистене на мазнините и по този начин ще усетите по-голям апетит и глад, затова рискът да консумирате повече храна се увеличава. Идеалният вариант е да не консумирате други напитки освен този чай през целия период на сваляне. Разрешено е да консумирате вода, колкото е необходимо според вашето тегло и пол, a именно – около 1,5 – 2,5л. за жени и 2 – 4л. за мъже. В случай, че включите и физическа активност, може да увелите приема на вода с още 0,200 – 0,5л. за всеки 30 минути, през които извършвате дадената физическа активност, била тя: трениране във фитнеса, тичане, колоездене, спортно бягане или просто разхождане. Ако целите още по-бързо сваляне на килограми може постепенно да заместите изцяло водата с чая. Повече информация ще видите в следвашите точки.

Най-добрите начини на използване на Пу-ер чай с цел горене на мазнините

  1. Първото нещо, което на други места може и да ви спестят, но е от изключително значение, е да си оправите храненето, ако не се храните правилно. И това не означава непременно да спазвате някаква диета, а просто на първо място да изключите всичко сладко, мазно, тестено и газирано и на второ място да се фокусирате върху умерена консумация на протеини, въглехидрати и мазнини. Най-просто казано яжте протеини – (извара, сирене, месо, риба, яйца и др.), въглехидрати с нисък гликемичен индекс(ГИ) – (дългозърнест бял ориз, кафяв ориз, картофи, овесени ядки и др.) и мазнини(ядки, зехтин и др.) + неограничено количество зеленчуци и 1-2 плода на ден. Ако консумирате хляб (дори пълнозърнест), постепенно го изключете от менюто си. Избягвайте въглехидрати късно вечер, освен ако не сте тренирали преди това. Приготвяйте храната си с много малко мазнина, на фурна или тиган, но най-добре заложете на готвене на пара. Хранете се 3-4 до 5-6 пъти дневно на малки порции. Консумирайте препоръчаното количество вода и до 2-4 чаши на ден от Пу-ер чая 30-60 мин след първите 2-4 хранения.
  2. Вторият елемент е физическата активност и това отново не означава непременно тежки физически тренировки от първия ден във фитнеса. Ако тренирате, просто продължете с тренировките си, както обикновено, но ако не тренирате, се фокусирайте като за начало върху някаква физическа активност без значение каква – ходене, тичане, изкачване на планина, колоездене. Фитнесът ще ви помогне наистина много, но се уверете, че правите упражненията правилно и спазвате правилата за безопасност. В зависимост от вашето ниво на тренираност, са подходящи различни програми, но най-често се започва с леки упражнения 2-3 пъти седмично за цялото тяло, след 2-3 месеца се разделя на сплит – горна и долна част на тялото в 3-4 тренировки седмично и след 4-5 месеца се тренира по мускулни групи 4-5+ пъти седмично.Ако се чувствате неуверени по точки 1. и 2. потърсете помощ от компетентно лице за съдействие, но започнете да действате още от ДНЕС!
  3. След като първите две точки са оправени, единственото нещо, което остава е да бъдете постоянни и да консумирате Пу-ер чая, както е описано. Ако сте си взели чая не конкретно с цел отслабване, то може да го пиете по всяко време, но е препоръчително да е 30-60 мин след хранене.

Изпитвам чувство на глад след като пия чая. Това нормално ли е?

Някои хора споделят, че се чувстват гладни след като пият Пу-ер чая. Това е така, защото разграждането на храната варира доста в зависимост от различните храни. Въглехидратите се разграждат до час след като постъпят в организма. Протеините отнемат малко повече време – около 2-3 часа, а мазнините отнемат най-много. Всъщност разграждането на мазнините отнема 3+ часа, което е доста сравнено с другите нутриенти.

Пу-ер чаят спомага за намаляването на теглото, като забързва метаболизма и скоростта на разграждане на храната. Чаят забързва движението на мазнините от стомаха към дебелото черво, като по този начин предотвратява абсорбирането им от организма. Затова, ако чувствате глад, това ще отшуми след няколко дни от началото на употребата. Именно поради тази причина е важно да се храните правилно и да не разчитате само на чая, тъй като ефекта работи синергично с правилна диета и физическа активност.

Как се пие Пу-ер чай с единствената цел – интензивно горене на мазнини?

  1. Желателно е постепенно заместване на всички видове напитки, включително и вода, както и супи с Пу-ер чай.  Консумирайте го 30-60 минути след хранене.
  2. Тъй като чаят е ферментиран, за разлика от другите чайове едно блокче може да се ползва за направата до 1 литър чай без да се губят ценните свойства. Информация за приготвянето на чая може да видите на нашата начална страница, както и в секция често задавани въпроси. Не е за препоръчване да консумирате чай по време на тренировка, поради естествения диуретичен ефект. Ако искате да заместите изцяло водата с чай, може да го направите, но продължете приема на вода по време на тренировка.
  3. Стремете се да пиете направенето от Вас количество чай същия ден. Може да го носите със себе си навсякъде в бутилка или термос по ваш избор.
  4. Бъдете постоянни в стъпки 1 до 3 и наблюдавайте разликата в огледалото. Ефектите ще ви главозамаят!

ВАЖНО: Гореописаната методика за отслабване е препоръчителна само ако сте с наднормено тегло 10-20+ кг. В останалите случаи, просто може да следвате вашата диета и тренировка, както обикновено и да консумирате 3-4 чаши на ден след хранене.

Започнете своето ново приключение днес

Независимо каква е вашата цел – по-добро здраве, детоксикация, загуба на тегло, MYTEA.BG ще ви асистира по пътя. Разгледайте секцията с ползи и въпроси, ако все още не сте сигурни дали да поръчате или се свържете с нас веднага. Промяната започва с една единствена крачка. Направете я днес!